"Ik ben in geen jaren zo enthousiast geweest over honden toebehoren als nu over het Kuranda hondenbed"

Ilse van Toorenburg

De Shar Pei was hier nauwelijks bekend toen Ilse van Toorenburg haar eerste aanschafte. Wie zo'n aandoenlijk gerimpeld koppie ziet, verwacht een hond die tussen al zijn honden toebehoren; thuis op een prachtige sierkussen rust. Niet bij Ilse. Zij koos uiteindelijk voor het Kuranda hondebed. Haar honden zijn er zichtbaar gelukkig mee.

Zestien was ze, toen Ilse van haar tante in Amerika een ansichtkaart kreeg. Het was een foto van een hond met een intrigerend uiterlijk. Ilse was er gelijk helemaal gek van. “Als ik later op mijzelf woon, dan wil ik zó’n hond”, zei ze bij zichzelf. ‘Later’ liet maar twee jaar op zich wachten. Op haar achttiende kon ze op zoek naar haar shar-pei. Dat viel nog niet mee, want er waren indertijd maar twee foksters in Nederland. “Ik kwam op een wachtlijst, maar het geluk lachte me toe; al na een paar dagen kreeg ik een telefoontje dat een reservering voor een pup in een recent nest was afgezegd.”

Eeuwige liefde

De liefde op het eerste gezicht is nooit meer overgegaan. “Ik had er tot voor kort vier, nu nog drie, en ze passen zó goed bij mijn karakter! Shar-pei’s zijn heel betrouwbare honden die huis en haard verdedigen; wat terughoudend naar vreemden, hoewel mijn oudste juist een allemansvriendje was. Maar ze hebben wel training nodig.” En dat komt goed uit, want Ilse is gék op, nee verslááfd aan trainen. “In verschillende takken van de hondensport, zoals GG, Behendigheid en Apporteersport. Ik heb ik de eerste shar-pei ter wereld die een officieel diploma Apporteren A heeft ! En ik vind het heerlijk om met mijn honden aan wedstrijden deel te nemen.

Ze heeft nóg een verslaving, als je dat zo kunt noemen. “Je kunt mij wel een poetsmop noemen. Mijn huis móet schoon zijn en soms stofzuig ik wel twee keer op een dag.” Dan betalen zich de voordelen van haar Kuranda hondenbedden uit. “Daar kan ik zó met de stofzuiger onder komen en als het moet til ik ze makkelijk met één hand op. De bedden zelf maak je heel snel en makkelijk met een vochtige doek schoon; ze zijn heel hygiënisch.”

Een héél praktisch hondenbed

Praktisch zijn ze ook: “Het is allemaal heel stevig, duurzaam materiaal. In feite kunnen de honden er niks aan kapot maken. Maar mocht er nou onverhoopt toch iets aan een onderdeel mankeren, dan kun je dat los bestellen en vervangen. Kom daar maar eens om bij een rieten mand of een ligzak of een matras…” Ilse koos voor de uitvoering met pvc-frame. In uv-bestendig wit. “Aluminium is wel minstens zo degelijk, maar in mijn huis zijn zwart en wit de hoofdkleuren. Bruin pvc had eventueel ook nog wel gekund, maar die metaalkleur past niet in ons interieur.”

Het was wéér haar tante uit Amerika die haar op het spoor had gezet: dit keer dus van de ‘ideale hondenligplek’. “Ook die zag ik op een foto die ze stuurde; mijn tante schreef dat dit van al het honden toebehoren heel populair is in Amerika en dat je ze vanuit Nederland gewoon met een creditcard in de VS kon kopen.” Ilse was daar wat huiverig voor, maar een klein jaar terug bleek een goede bekende, en ook shar-pei-liefhebber, dealer van het merk Kuranda te zijn geworden. Ilse bestelde prompt vier bedden. “Het zijn niet de goedkoopste, maar ze zijn fantastisch en al gauw hun geld dik waard. Wat heb ik allemaal al niet gehad wat heel snel stuk ging of hopeloos smerig werd? Die zogenaamde stretchbedjes lijken wel wat op het Kuranda-concept, maar ze zijn gevaarlijk. Mijn honden gebruikten ze als springplanken en als ze dan met een pootje tussen de bekleding en het frame kwamen… oef!”

Zelfs ‘die ouwe’ wisselde van bed

Zelfs ‘die ouwe’ wisselde van bed Dat moet ook nog gezegd: niet alleen Ilse, ook de honden zelf zijn gek van hun Kuranda’s. “Eerlijk is eerlijk; deze schatten van honden zijn in principe wel wat ‘zeikerig’, maar toen ik de Kurandabedden hier had neergezet, lagen ze er binnen de kortste keren op. Zelfs die lieve oude, waar we kortgeleden afscheid van hebben moeten nemen, ruilde de poef waar-ie al jarenlang verknocht aan was, zó in. Ja, ik ben in geen tijden zó enthousiast over een product geweest.