“Geen bench, hondenmand of hondenkussen; ik wil alleen nog maar Kuranda hondenbedden.”

Ellen Rijnbeek Hagendijk

Ze zag ze voor het eerst tijdens wedstrijden voor het wereldkampioenschap honden trimmen in de Verenigde Staten: de Kuranda hondenbedden. En Ellen Rijnbeek wist meteen: dit is dé oplossing. “Sterker, hygiënischer en gezonder dan welke bench, hondenmand, hondenkussen, of ligzak ook.”

In het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat heeft Ellen Rijnbeek haar trimsalon Farouche en haar hondenkennel American Dancer’s. Samen met haar man Luc fokt zij Portugese waterhonden: een nog steeds relatief onbekend ras. In de VS is de hond bekender, zeker sinds president Obama als First Dog zo’n ‘dancer’ heeft.

Vijftien honden in huis, nergens manden

Wie voor het eerst bij het echtpaar op visite is, kijkt zijn ogen uit; vijftien waterhonden leven in groepjes ín huis! Maar wat óók opvalt; nergens hondenmanden, hondenkussen, ligzakken of dekentjes op de vloer. Wél een aantal strak ogende constructies die op het eerste gezicht wat weg hebben van rechthoekige trampolines. Het zijn de ‘manden’ waar Ellen bij zweert: Kuranda hondenbedden. “Absoluut de beste oplossing als je hecht aan hygiëne, duurzaamheid en comfort.”

Comfort? “Zeker”, beaamt Ellen. “Alle honden liggen er graag op, ook de pups. Orthopedisch gezien is de Kuranda superieur aan een bench, hondenmand of hondenkussen, of vetbed. Een rieten hondenmand oogt natuurlijk heel leuk en zo’n vetbed ziet er ook heel gezellig uit, maar vaak moet een hond daarin een onnatuurlijke houding aannemen, slecht voor het skelet.” Maar minstens zo belangrijk zijn voor Ellen de praktische voordelen. Zoals hygiëne en duurzaamheid.

IJzersterk en snel schoon

“Pups – en die hebben we hier een paar keer per jaar – moeten nu eenmaal overal hun scherpe tandjes in zetten. Rieten hondenmanden en stoffen hondenbedden of kussens zijn daar niet lang tegen bestand. De afgebeten of losgetrokken delen kunnen ook nog eens gevaarlijk zijn. Kuranda’s hebben een pvc of aluminium frame. Een tandafdruk is nog wel eens mogelijk in pvc, maar ze krijgen er niks afgekloven. Het liggedeelte is van vinyl; dat is ook oersterk en biedt de tandjes nergens grip.” Overigens zijn onder volwassen honden ook nog aardig wat ‘kluivers’.

Last but not least: het materiaal van de Kuranda neemt geen vocht op. “Dat betekent dat je de hondenbedden eenvoudig met een natte doek schoonmaakt. In het dagelijks gebruik zal een hondenmand of deken vies worden door bijvoorbeeld een ongelukje van een pup of gewoon door honden die van buiten komen en gaan stinken. Mijn Kuranda hondenbedden neem ik in een paar seconden af. Gemak dient de mens.”

Van meet af aan enthousiast

Al vóórdat ze er zelf ook maar één in huis had, was Ellen overtuigd van de kwaliteit van de Kuranda bedden. “Ik zag ze voor het eerst in Amerika. Ik weet ook dat ze daar gebruikt worden bij rescue shelters en in kennels; dat zegt wel wat. In Europa kon je ze toen nog niet krijgen.”

Ellens Farouche & Waterdogs was een van de eerste om de Kuranda’s aan te schaffen. “Ideaal voor in de kennels en in huis, want wij hebben vloerverwarming. Omdat de Kuranda hondenbedden op pootjes staat zal een hond het nooit te warm krijgen. Maar ze zullen ook nooit last hebben van tocht, die vaak ongemerkt over de vloer trekt.” Ook buiten in de puppy-ren hebben wij een Kuranda hondenbed, zodat de pups niet op de grond hoeven te liggen. Ellen heeft de Kuranda inmiddels in haar assortiment hondenaccessoires opgenomen, die ze vanuit de trimsalon aan haar klanten aanbiedt. “Een topproduct waar ik volledig achter sta en dat ik met overtuiging durf te adviseren.”